събота, 19 ноември 2016 г.

Допълнителни нафиле намази, които могат да се отслужват

Молитвите намаз извън задължителните (фарз и ваджиб) са допълнителните (нафиле) намази, за които има предания, че Пратеникът на Аллах е отслужвал. Те се разделят на две – сюннет и допълнителни (нафиле) намази. Сюннет ибадетите са тези, които Пратеникът е извършвал редовно, като рядко ги е пропускал. А допълнителните (мюстехаб) ибадети са тези, които Пратеникът понякога е извършвал, а понякога не. В нафиле намазите влизат и намаз истихаре (извършване на намаз и отправяне на дуа, след което се ляга за сън, за да се разбере дали очакваното действие ще бъде полезно или вредно), тевбе намаз, теспих намаз и тахиййетюл месджид (при влизане в джамия). Има и определени намази, които могат да се отслужват всеки ден, като някои от тях са следните:
Техеджут намаз
Техеджут означава „ставане нощем и отслужване на намаз, или нощен намаз“. Според преданието Пратеникът на Аллах отслужвал нощния (ятсъ) намаз и лягал, без да отслужи витр намаз, като след известно време ставал и отслужвал техеджут. След това отслужвал и намаза витр, изчаквал да влезе времето за сутрешна молитва и отслужвал сюннета на сабах намаз.
Духа намаз
Има много предания, които посочват, че Пратеникът е отслужвал този намаз и го е препоръчвал на своите сподвижници. Отслужването на този намаз е мюстехаб (желателно). Молитвата може да се отслужва 45 минути след изгрева на слънцето до малко преди настъпването на обедния намаз, като може да се отслужва два, четири, осем или дванадесет рекята намаз.
Еввабин намаз
Евваб означава „покайващ се, осланящ се“ и затова се нарича още намаза на покайващите и осланящите се на Всевишния. Този намаз е шест рекята, като може да се отслужи както наведнъж, така и по два рекята. Пратеникът на Аллах е повелил: „Който отслужи шест рекята след вечерната (акшам) молитва, без да говори преди това нередни неща, се счита, че е извършвал ибадет в продължение на десет години.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар