събота, 19 ноември 2016 г.

Какво трябва да е поведението ни в джамията?

Още от времето на Века на благополучието джамиите и месджидите са места за уединение на мюсюлманите. Тези свещени места, където поклонът седжде се слива със сълзите и от 14 века насам те са символи на щастие и сигурност. Извършените тук молитви намаз, прочетеният Коран, отправените молитви символизират духа и единството на мюсюлманите. И самото наименование на думата „Джамия” означава място, което обединява хората. За тези места Пратеникът на Аллах, Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е повелил: „Моите домове по света са месджидите. Тези, които ме посетят в тях, ги съживяват и устройват.” Проявяване на интерес и посещаване на месджидите означава, че все едно ги построявате наново и ги съживявате със своите ибадети (богослужения), което е едно важно задължение за мюсюлманите. Знамението в глава Покаянието на Свещения Коран „Устройва джамиите на Аллах само онзи, който вярва в Аллах и в Сетния ден…” посочва духовното и материално поддържане на джамиите от страна на мюсюлманите. Добре е вярващите да са запознати какви норми и поведение се изисква в тях и как трябва да се опазва достойнството на тези свещени храмове.
Проф. Д-р Саффет Кьосе: „Децата са специални гости в джамиите”
„Кааба е домът на Всевишния Аллах. Джамиите и месджидите по света са негови клонове. Тези, които се намират в тях, трябва да съзнават, че се изправят пред Всевишния Аллах в Неговия дом. На първо място от вярващите се изисква те да спазват норми на поведение при богослуженията  (ибадет). Затова в джамиите трябва да се влиза пречистен и с хубави дрехи. Трябва да се спазва тишина и спокойствие от прекрачването на прага до напускането на джамията. Трябва да се знае, че всички в джамията са нейни гости, и да се спазват нормите на учтивост и елегантност. Не трябва да се забравя, че децата са специални гости в джамията, като е необходимо да не се упрекват и да не се извършват действия, които да ги отблъснат от това свещено място. Ако за пръв път влизате в джамията, е сюннет да се отслужи молитва намаз (тахиййетюл месджид), която се състои от 2 рекята.”
Д-р Селман Кузу: „Трябва да преоткрием тези светилища”
„Джамиите, които ни приканват към тях с призива езан, са свещени места и в същото време много красиви. Куполите, минаретата, вътрешният дизайн, обстановката около тях са едни от най-големите богатства. Необходимо е да преоткрием тези светилища. Трябва в истинския смисъл да преустроим вътрешния и външния ни свят. Да си отговорим на въпроса каква част в живота ни заемат тези свещени места? Само от време на време ли ги посещаваме или са част от живота ни? Човек, за да може да поддържа жива вярата си, трябва с цялата си душа да се обръща към храма Кааба, към Всевишния Аллах и да бъде привързан духовно и материално към джамията.”
Да се влиза с десния крак
В джамията се влиза с десния и се излиза с левия крак. Хубаво е, когато се влиза, да се произнася молитвата: „Аллахюмме’фтех алейна ебвабе рахметик” (О, Всевишни, отвори ни вратите на милосърдието).
Изключете мобилните си телефони
Ако не е наложително, телефонът се изключва или се поставя на “без звук”.
Чистотата е от вярата
Да се внимава да не се замърси джамията. Обувките се събуват отвън и, ако е необходимо, се поставят в найлонова торбичка.
Поздравете, като влизате (селям)
Не трябва да се забравя, че отправянето на поздрав за тези, които очакват молитвата вътре, влизайки в джамията и усмихвайки им се, е традиция (сюннет) на Пратеника на Аллах.
Изправяте се пред Всевишния Аллах
Не трябва да се забравя, че се влиза в дома на Аллах и да се спазва благоприличие и смирение.
Преди да се застане на молитва
Преди да се застане на молитва намаз, докато се отслужва молитвата и след като тя завърши, не трябва да се напускат нормите на смирение, сериозност и важност от факта, че се намирате в дома на Всевишния.
Бъдете внимателни
Не нарушавайте спокойствието на присъстващите. Трябва да внимавате да не влизате в джамията с мокри крака или с мръсни чорапи.
Да не се говорят светски неща
Опитайте се да не говорите светски неща. Пратеникът Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, не е одобрявал да се говори за светски дела и спорове в джамията.
Бъдете в първите редици (сафове)
Когато влизате в джамията, запълвайте добре редиците и сядайте колкото се може по-напред. Пратеникът на Аллах обяснява за предимството на първите редици по следния начин: „Ако знаехте добродетелта на първата редица, за да минете отпред, щяхте да теглите жребий.” Необходимо е да се сяда там, където има място, и да се запълват редиците правилно. Трябва да не се говори на висок глас и да се минава много внимателно между редиците, без да се нарушава спокойствието на присъстващите.
Съберете редиците
Подредете добре редиците, без да се оставят свободни места между тях, докато отслужвате молитвата намаз с джемаата. Пратеникът повелява: „Долепете рамене в молитвата намаз. Затворете пространствата между вас, за да не влезе там дяволът.”
Изчаквайте времето за молитва с допълнителни (нафиле) богослужения
Докато се прочете призивът езан и докато започне молитвата намаз, е хубаво да споменавате името на Аллах, да отправяте благослов към Пратеника Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, и други богослужения.
Трябва да използвате хубави аромати
Не е хубаво да се влиза в джамията след употребата на лук или чесън, които имат неприятна миризма. Дрехите трябва да бъдат чисти. Да се използват хубави и приятни аромати и парфюми. В Свещения Коран се повелява следното: „О, синове на Адам, обличайте се подходящо при всяка молитва! И яжте, и пийте, ала не разхищавайте! Той не обича разхищаващите.”
Не преминавайте пред хората, които отслужват молитва
Не трябва да се нарушава спокойствието на отслужващия намаз и да не се минава пред него. И хората трябва да внимават да не се кланят на места, откъдето се минава. Пратеникът повелява следното: „Ако знаехте колко голям грях е да се минава пред човек, който кланя намаз, щяхте да предпочетете да изчакате сто години, вместо да минавате пред него.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар