събота, 19 ноември 2016 г.

Намазът — опората на религията

Из “Алхимия на щастието”, Имам Ал-Газали
Молитвата намаз е опората на религията и неин фундамент. И е на първо място сред останалите богослужения. Аллах, да е славно името Му, закриля и предпазва от прегрешения хората, които отслужват петкратната молитва намаз…
Пратеникът на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, повелява: “Ако близо до някой от вас минава река и той се мие в нея всеки ден по пет пъти, ще остане ли по него нечистотия?” Отговорили му: “Не, нищо няма да остане от неговата нечистотия.” Рекъл: “Така е и с петкратната молитва намаз. С намаза Аллах изличава прегрешенията.”
И е повелил: “Молитвата намаз е опората на религията. Който я изостави, разрушава религията си.”
Молитвата, отслужена навреме, е най-достойното богослужене. И е ключът към рая.
Пратеникът на Аллах повелил: “Аллах не е задължавал своите раби с по-любимо богослужене от намаза освен засвидетелстващите слова. Ако имаше по-любимо богослужене, щеше да задължи с него Своите ангели. Ала те непрекъснато са в намаз. Някои от тях са в състояние на коренопреклонение, други са паднали ничком, трети стоят изправени, а четвърти извършват богослуженията си седнали.”
И е повелил: “Първото нещо от дейността на раба, за което ще се направи равносметка в Съдния ден, е молитвата намаз. Ако тя е благополучна, рабът ще сполучи и спечели, ако е провалена, той ще изгуби и ще пропадне.”
И е повелил: “Най-лошият крадец е онзи, който краде от намаза”, т.е. който не спазва правилата за правилното отслужване на тази молитва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар