събота, 19 ноември 2016 г.

Кога е нежелателно (мекрух) да се отслужва молитва намаз?

Молитвата намаз е задължение (фарз) на всеки един мюсюлманин. В много знамения от Корана и хадиси на Пратеника Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, този факт е ясно пояснен. Задължителните молитви намаз, които не могат да се отслужат в определеното за тази цел време, могат да се отслужат впоследствие като „каза“ намаз. Относно така наречените времена „керахет“, в които е нежелателно да се отслужва молитва намаз, различните мезхеби имат различно мнение. Времето „керахет“ се състои от 5 позиции. Те са следните: по време на изгрев слънце; когато слънцето е в зенита си по обяд; при залез слънце; след сутрешната (сабах) молитва до изгрева на слънцето и след следобедната (икинди) молитва до залез слънце. В периода на тези времена отслужването на намаз, погребване на починал човек, отслужване на заупокойна молитва (дженазе намаз) е нежелателно (мекрух) да се извършва. Следователно времената, които се наричат „керахет“ и в които е нежелателно да се отслужва молитва намаз, са по време на изгрев слънце; когато слънцето е точно в зенита си и при залез слънце. Според това „керахет“ е времето около 45 минути след изгрев слънце, 40-50 минути преди призива езан за обедната молитва и 40-50 минути преди призива езан за вечерна (акшам) молитва.
Мненията на мезхебите относно тези времена са следните: според Ханефи мезхеб отслужването на намаз в посочените пет времена е силно нежелателно (тахримен мекрух), близо до забранено. Според Шафи мезхеб в първите три времена е силно нежелателно, а в другите две – също нежелателно, но по-скоро клони към позволено. Според имам Малики в първите три времена отслужването на нафиле (допълнителен) намаз е забранено, а в другите две времена – нежелателно. Според Ханбели мезхеб и в петте посочени времена е забранено (харам) да се отслужва молитва намаз.
Времето за сутрешната молитва настъпва след края на времето за имсак и свършва с изгрева на слънцето. Според имам Ханефи е по-добре сутрешната молитва да се отслужва близо до изгрева на слънцето, а според имам Шафи – след имсак. Човек, който пропусне сутрешната молитва намаз, може да я отслужи заедно със сюннета, след като мине времето за керахет до обедната молитва. Ако следобедната молитва не е отслужена навреме, се отслужва само фарзът, ако е във времето керахет – преди вечерната молитва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар