събота, 19 ноември 2016 г.

Молитвата на жената

Въпрос: Понякога по време на намаз (молитва) забрадките на жените се залепват на челото им и се спускат като перде между челото и седжaдето (килимче за молитва). Така челата им по време на седжде (поклон) не се допират изцяло до земята. Това възпрепятства ли седждето?
Отговор: По време на седжде челото трябва да допира земята. Доколкото е възможно, преградите, които не допускат челото да допре мястото на седжде, трябва да се отстранят. Челото открито трябва да допре седждето (мястото на поклон). Но това тънко було от плат, което се залепва на челото и спира допира със земята при непредвидени ситуации, не пречи на седждето. Влизането на върховете на чалмите на сподвижниците на Пророка между челата и седждето не пречило на изпълняването му. Имало е сподвижници, които са правели седжде на върха на чалмата си поради горещината на земята. Но заедно с това трябва да се внимава по време на седжде. Ако не е принудително, челото трябва да се оставя открито. По-подходящо е да не се дава повод да се спускат прегради между челото и седждето като забрадките, чалмите и шапки.
***
Въпрос: Трябва ли, когато отслужват молитвата намаз, жените да са с чорапи? Има ли изискване долната част на крака, започващ от изпъкналите части, да бъдат покрити по време на намаз? Неправилна ли е поради тази причина отслужената с боси крака молитва?
Отговор: За жените е фарз (задължение) да се забрадят. Но покриването на краката не е задължително. По тази причина кланянето на намаз без чорапи не разваля молитвата. Облеклото, предписано за молитва, трябва да покрива цялото й тяло, освен лицето, ръцете и краката. Може да се кланя намаз, когато лицето, ръцете и краката не са покрити. Ако полата е дълга до глезените на краката и краищата й покриват тези места, задълженията, свързани с предписаното облекло за молитва, ще бъдат спазени. Покриването на целите крака е севап (благодеяние), но не се счита за задължение
***
Въпрос: Какво ще кажете за носенето на панталон от жените във връзка с покриването на тялото по време на намаз (молитва)? Може ли да се говори за недостатък на намаза, кланян с панталон?
Отговор: За намаза е важно да се спазва задължението, свързано с покриването на задължителните места. Цялото тяло, освен лицето, ръцете и краката, трябва да бъде покрити. Облеклото трябва да е свободно, плътно и дълго, така че да не очертава формата на никоя част от тялото. Ако панталонът отговаря на тези изисквания и осигурява по-сигурно покриване на тялото по време на седжде и рукю, значи изискванията на намаза се спазват. Носенето на широка и дълга връхна дреха (пардесю) се приема като важна нужда, която осигурява спокойствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар