четвъртък, 8 декември 2016 г.

Молитвата Терауих


  Едно от богослуженията /ибадетите/ присъщи за месец Рамадан е отслужване на молитвата Терауих, както от мъжете, така и от жените.
Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) поощрявал, но не заповядвал извършването на богослужения през нощите на месец Рамадан.
Айша (радиаллаху анха) разказва:
"Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) отслужи в месец Рамадан една нощна... молитва. Доста от сподвижниците също се присъединиха към него. Втората вечер отново отслужи същата молитва, но този път към него се присъедини още повече джемаат. Третата вечер Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) не отиде в джамията. Насъбралият се джемаат го чакаха, но той отиде в джамията чак на сутринта. Той каза: "Знам, че ме чакахте събрани в джамията. Единственото нещо, което ме възпря да дойда, бе опасението ми да не я възприемете /Терауих/ за задължителна /фарз/."

Молитвата Терауих е Суннет-и Мюеккед /силен суннет/. Към нея ни насочва Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем), като лично ни е показал как да я отслужваме. След него Хулефа-и Рашидин също са продължили да я отслужват. Омер (радиаллаху анх) е препоръчал тя да се отслужва групово /с джемаат/, намирайки това за по-удобно.
Терауих се отслужва вечер между иша /ятсъ намаз/ и уитр, а броят на рекятите е двадесет.
Тук трябва да се спомене, че при отслужването на Терауих, четенето на Коран /караат/ не трябва да бъде нито много бавно, нито пък много бързо, а нормално.Тедили еркян (основите на намаза) също трябва да се спазва и да не се забравя, че това е молитва (намаз)!
Тя може да се изпълни като се дава селям на втория, четвъртия, осмия или десетият рекят. Въпреки това най-добродетелното е да се два селям на втория рекят, а най-практичното е на четвъртия рекят.
Суннет-и Кифайе е молитвата Терауих да се отслужва групово /с джемаат/, тоест във всяко населено място тя трябва да се изпълнява групово поне от един джемаат /в джамия/. Но ако всички отслужват молитвата в къщите си, то сунната бива изоставена. Така, че ако един джемаат отслужва молитвата в джамията, а някои от хората я отслужват вкъщи, това е разрешено и не се счита, че е изоставена сунната. Но онези, които отслужват молитвата вкъщи, губят от добродетелта и благодеянията /севаба/ при отслужването й с джемаат.

И Аллах знае най-добре!

Няма коментари:

Публикуване на коментар