понеделник, 15 юли 2019 г.

Молитвата (салят, намаз)

Молитвата (салят, намаз)

Молитвата представлява един от стълбовете на Исляма и се смята за основа в религията. Всеки мюсюлмнин, който не спазва молитвите си без приемливо извинение, върши тежко престъпление и ужасен грях. Това престъпление е толкова тежко, защото е насочено не само срещу Аллах, което е достатъчно лошо, но и срещу самата природа на човека. Човек инстинктивно е склонен да се прекла...
ня пред великите същества и да се стреми към възвишени цели. Най- великото същество и най-възвишената цел е Аллах Теаля. Ислямската молитва е най-добрият начин за култивиране на човека на здравата личност и за поддържане на стремленията му в зрелия период от неговото развитие.
Да се пренебрегне молитвата означава да се подтиснат добрите качества в човешката природа и неоправдано да се отхвърли нейното право на постигане на благородни цели.
Винаги трябва да се има в предвид, че Аллах не се нуждае от човешка молитва, защото Той е Пречистия от всякакви потребностти.Той само се интересува от нашето всестранно благоденсвие и благополучие. Когато подчертава необходимостта от молитва и ни натоварва с определено задължение, Той иска да ни помогне защото каквото и добро да правим, то е в наша полза, и каквото и престъпление да извършим, то е в наш ущърб. Тук човекът също е център на притегляне. Ползата която може да извлече от ислямската молитва е недостижима за въобръжението. Това не е само „теория” или условно предположение, това е удивителен факт и духовен опит.
Ето обяснение за дайствеността на ислямската молитва:
1. Засилва вярата в съществуването и във величието на Аллах, и влага тази вяра в дълбините на човешкото сърце.
2. Съживява вярата и я прави конструктивна в практическия живот.
3. Пречиства сърцето и развива съзнанието, укрепва съвеста и утешава душата.
4. Помага на човека да реализира своите естествени и инстиктивни стремежи към извисяване и висш морал, съвършенство и добродетел.
5. Подхранва добрите и прилични черти на човека, потиска злото и неприличнините наклонности.
Когато анализираме ислямската молитва и изучаваме уникалната и същност откриваме, че това е не само просто физическо движение или рецитиране на знамения от Свещената Книга. Тя е несравнима и безпрецедентна формула на интелектуалната медитация и духовно отдаване, на моралното извисяване и физическо упражнение, събрани заедно. Тя е изключителен опит, при който всеки мускул на тялото се присъединява към душата и съзнанието в поклон и прославяне на Аллах. Трудното е да се предаде с думи пълното значение на ислямската молитва и все пак може да се каже, че тя е:
1. Урок по дисциплина и сила на волята.
2. Дело, посветено на Аллах, изразяващо безусловното ни подчинение.
3. Бдителното напомняне за величието на Аллах и постоянно откровение на Милостта Му.
4. Семе на духовна култивация и здрав морал.
5. Указател за най-правия път в живота.
6. Щит срещу злото, неприличието и заблудата.
7. Проява на истинско равенство, здраво единство и братство.
8. Израз на благодарност към Аллах.
9. Вътрешен мир и стабилност.
10. Обилен източник на търпение и постоянство, надежда и уравновесеност.
Това е ислямската молитва и такова е въздействието и върху човека. Най- сигорното доказателство е човекът да се моли и да се възползва от духвните и радости.Тогава той ще осъзнае значението и.

Няма коментари:

Публикуване на коментар