неделя, 18 ноември 2018 г.

ПОЛЗАТА ОТ НАМАЗА/ МОЛИТВАТА/



 
Неоспорим факт е, че водата и хлябът са основната храна за нашите тела.Най-важната
храна обаче за душите ни са : първо-вярата/имана/ и второ- ибадета/служенето/ .Както се изтощава едно тяло ако не приема храната, която му е необходима, така се обезсилва
и една душа, която не получава нужната й храна .Правилно ли е, човек който постоянно
се грижи стомаха му да е зареден, като за целта се храни три или повече пъти на ден, изобщо да не се замисля и да не прави нищо за да поддържа и да храни душата си, която също гладува.Всекидневната нужда на нашите сърца и души е петкратната молитва/намаз/.Душата на човек, който чрез намаза общува с Всевишния Аллах намира спокойствие и щастие.Тази душа се изпълва с радост и душевен мир.Този човек придобива увереност от това, че служи на своя Създател по начин, който Той е повелил и заповядал.Затова, че се осланя на Него и се оставя в Неговите ръце такъв човек се спасява от тревогите и притесненията.Този човек е щастлив и преуспяващ.Той не се плаши от трудностите и не се спира пред тях, а ги преодолява с леснота.Затова молитвата за вярващия човек представлява един светъл прозорец през, който диша и вижда такива светли хоризонти, който остават невидими за тези,който не го изпълняват
Много е важно с намаза да се започне още от детска възраст, за да може детето като расте да чувства необходимостта от него и важността му като основен ибадет в религията.Намаза става задължителен за момичетата във времето между 9 и 15 години,
а за момчетата между 12 и 15 години, или тово е периода на съзряване.При това положение човек, който живее 75 години през 60 от тях е задължен да изпълнява намаз 110 000 пъти.За целия 75 годишен живот човек изяжда около 50 тона храна, изпива около 40 тона вода, извървява около 130 000 км. път и изговаря около 90 млн.думи.
Прекарва 13 години прав, вдига 300 тона тежест, стои във вода 105 дни, отделя 20 тона пот,50 тона слюнка, 70 тона урина, 80 тона непотребни вещества и прекарва 26 години в сън.Но няма никаква гаранция, че ще живее до 75 год.Никои не знае дали му остават още 10 год., или 5 год., или по-малко от един ден.Не е ли по-разумно вместо да смятаме колко години ни остават до пенсия да се замислим, дали живота ни не е на свършване и какво сме направили до сега.Али/р.а./ казва:”За този свят работете все едно ще живеете вечно, а за Отвъдния живот се приготвяйте така, че все едно ще умрете утре.”Във връзка с това, което се споменава до тук може да се добави следното, а именно: една ютия, печка, хладилник или пералня имат по-голяма гаранция отколкото един човек.Защото дори да е само няколко месеца те имат някаква гаранционна карта.
                 НИЕ ХОРАТА НЯМАМЕ ГАРАНЦИЯ, ДОРИ ДО УТРЕ САМО.

                                      ЗАЩО   НАМАЗА   НЕ   ОМРЪЗВА?

На един нормален човек омръзват ли му неща които са му полезни и приятни, особено ако чувства нужда от тях? Тогава колкото повече и по-често ги прави му се иска да се занимава с тях още повече без да му омръзват.
Съществува ли човек, на когото му е омръзнало да яде всеки ден и то по три или няколко пъти на ден, или да гледа телевизия, или да се разхожда и т.н.?
За да не ни омръзва намаза и за да изпитваме наслада от него, ние трябва да разберем неговия смисъл и ползата от извършването на намаза.

НАМАЗА Е ОСНОВЕН СТЪЛБ НА РЕЛИГИЯТА И ИБАДЕТ С ГОЛЯМА СТОЙНОСТ
 
1.Чрез намаза сърцето става силно, тъй като той е основната ни душевна храна.
За здравето на душата ни имаме нужда от намаз.
2.Тъй като чрез намаза човек пет пъти на ден осъществява връзка  Аллах /с.т./, то той бива предпазен от злини и грехове.Ако човек искрено вярва, че по време на намаз общува с Аллах/с.т./ как ще извършва непристойни неща.Но при положение, че човек прави намаз и същевременно престъпва забраните на Аллах/с.т./ значи този човек е далеч от истинския смисъл на намаза, защото Аллах с.т. повелява:”Намаза предпазва човека от всякакви злини и грехове.”
3.Намаза е ибадет, който предпазва и заздравява вярата на човека.
Светлината на вярата/имана/, която се намира в нашите сърца се съхранява и увеличава чрез  намаза. Намаза/след вярата/ е задължение, което  ако бъде изпълнявано и прието става причина човек да премине моста “Сърат”към Дженнета.
4.Намаза е с по-голяма стойност в сравнение с другите ибадети, защото в него накратко са събрани всички останали ибадети.В намаза се четат сури и дуи, които потвърждават и изразяват вярата ни.В намаза по най-възвишен начин споменаваме Аллах с.т., благодарим Му и Го молим, искаме това от което имаме нужда.В намаза споменаваме Мухаммед а.с. и му отправяме поздрав и благослов.На всеки рекят в намаза четем сура”Фатиха”и отправяме дуа за всички вярващи:”Води ни по Правия път.....”Намаза е зекята на нашето тяло, чрез него по най-добър начин отправяме благодарност към Аллах с.т. за нашето здраве и живот.В намаза се обръщаме към Кяабето, насочваме се към свещеното място за извършване на Хадж.По време на намаз не се храним, не пием – ние държим оруч.
5.В намаза са събрани начините и видовете на правене на ибадет на всички животни и растения. Например: дърветата, тревите и двукраките животни правят ибадет на Аллах с.т. по специален начин- прави.Четириногите животни-наведени, а влечугите и някои пълзящи растения-приведени към земята, легнали.
В Корана Аллах с.т. казва :”Няма нещо на земята и небесата, което да не споменава Аллах .”Човек извършвайки намаз включва всички начини на правене на ибадет на другите създания на Аллах с.т., които Му се подчиняват по своему.Защото в намаза има: стоене прав/къйам/, навеждане/рукю/, допиране на земята /седжде/.Дори меляикетата правят ибадет само по един начин – някои стоят само прави, някои само наведени/в рукю/, някои постоянно на седжде.В намаза са събрани всички начини.
6.Човек, който кланя намаз води много подреден живот. Така той си планира времето и си подрежда работата.Когато човек раздели деня си на 5 части го използува по най-добър начин.Знае времето за ибадет, времето за работа, времето за почивка и развлечение.

              ВСЕКИ ИДВАЩ НАМАЗ НАПОМНЯ НА ЧОВЕКА НЕЩО ХУБАВО
 
1.Сутрешния намаз казва :”О, мюсюлманино- внимавай! Започва денят ти!Възнамери/имай намерение/ да се съобразяваш със заоведите на Аллах с.т., с Който се срещаш толкова рано и Му се молиш с протегнати ръце.ВЪРШИ ДОБРИНИ И ИЗБЯГВАЙ ЗЛИНИТЕ! Нека този твой ден, който си започнал с ибадет към Аллах с.т. да бъде запълнен с дела, който Той обича и ще бъде доволен от теб.НЕКА ДЕНЯТ ТИ ДА БЪДЕ БЛАГОДЕТЕН !
2.Обедния намаз казва :”Ето половината от деня ти мина! Направи ли всички добрини, които беше възнамерил рано сутринта?УСПЯ ЛИ ДА СЕ ПРЕДПАЗИШ ОТ ЗЛИНИТЕ? Ако си направил това, което беше решил -  добре! Продължавай по същия начин! Така печелиш много награди. Но жалко ако не си продължил така хубаво както започна сутринта! Поне използвай останалата половина от деня!”
3.Следобедния намаз казва :”Действай денят скоро ще свърши!Наваксай пропуснатите неща.Не оставяй работата, която трябва да свършиш за вечерта!
4.Вечерния намаз казва :”Ти си в края на един ден!ПРЕСМЕТНИ ДАЛИ СИ В ПЕЧАЛБА ИЛИ ЗАГУБА? Поздравления и радост, ако добрините подхождат на един вярващ са повече!Но много жалко, ако греховете са повече, защото с какво лице ще застанеш  за следващия намаз пред Аллах с.т. престъпвайки Неговите забрани? ПОНЕ ИЗПОЛЗУВАЙ НОЩА ЗА ТОВА, КОЕТО НЕ СИ УСПЯЛ ДА НАПРАВИШ ПРЕЗ ДЕНЯ!
5.Нощния намаз казва :”Ето твоя ден свърши!ПРЕСМЕТНИ КАКВО СИ НАПРАВИЛ?За тези 24 часа кое е повече- греховете или добрините?Ако добрините са повече, утре се постарай да прибавиш към тях още!Ако греховете са повече, тогава съжалявай от сърце и помоли Аллах с.т. за прошка.Той е Опрощаващия,Милостивия,Приемащия покаянието.

Петкратния намаз дава възможност човек да проверява сам себе си – да си прави равносметка за това, което е извършил за едно денонощие.И не само за едно денонощие  а и за живота, който е изживял до определения момент и да размисля за по нататък.

                                     ПОЛЗИТЕ ОТ НАМАЗА ЗА ЗДРАВЕТО
 
Преди около 35 год. един много известен английски учен е казал:”През 2000год.молитвата на мюсюлманите ще заема място в рецептите на световно известните лекари и професори.” Бернард Шоу
Но за да се убедим в ползата от намаза, препоръчан от лекарите като начин за лечение нямаше нужда да чакаме 2000год. Дори лекари, които не са мюсюлмани препоръчват на пациентите си намаз или отделни движения от намаза.
Във вестник “Гюнайдън” от 08.09.1983год. е била поместена статия със заглавие:
“Според французите лекарството срещу ревматизма е намаза.”
Ето и самата статия :”Френските лекари препоръчват на болните, които страдат от ревматизъм и болки в гърба да изпълняват намаз, както правят мюсюлманите!”
Лекарите са стигнали до това заключение, след като са установили, че движенията по време на намаз представляват най-добрите гимнастически упражнения за ревматично болни хора. Те твърдят, че навеждането и изправянето по време на намаз премахва болките в коленете,а правенето на седжде има голяма полза за гръбните мускули.
Но това далеч не е единствената полза от намаза за здравето на тялото.
1.Упражненията за поддържането на здраво тяло и за подмладяване, препоръчани от лекари в различни страни, наподобяват на тези в намаза.
2.Навеждането на главата до земята по няколко пъти на ден помага за увеличаване на притока на кръв към мозъка.А това представлява гимнастика за кръвоносните му съдове. Дори в най-топлите страни при хората извършващи намаз не се получават мозъчни кръвоизливи.
3.Обръщането на главата на дясно и на ляво е гимнастика на шийните мускули.
4.Движенията в кръста и изправянето на крака от седнало положение без човек да се опира някъде, спомагат тялото да бъде ловко и подвижно.
5.Една от най-големите ползи за здравето е това, че по време на намаз човек се отдалечава мислено от каквито и да било неща свързани със земния живот и съсредоточава вниманието си върху изпълнението.Навика човек да концентрира мисълта си е един от най-модерните методи в лечението на болести, свързани със затруднено запомняне и наизустяване, прилагано в най-известните клиники.
6.Друга много важна полза е това, че човек трябва да става сутрин рано.Ставайки рано той се освобождава от отделените непотребни и токсични вещества, които са за изхвърляне от организма.Между човека, който е станал в 5 часа и този, който е станал в 8 часа има разлика от 3 часа.Значи веществата, които е трябвало да бъдат изхвърлени извън тялото са останали вътре 3 часа повече и една част от тях се смесва с кръвта отново.
7.Намаза е перфектния спорт, нужен за здравето на тялото.
8.Колкото е полезен за здравето на тялото, толкова е полезен и за здравето на душата.

Хората в днешно време живеят в страх и отчаяние.Душите им  боледуват, както боледуват и телата им, дори още повече.Заболяването на душите е като епидемия.
Клиниките в най-богатите и развити страни са пълни с душевно и нервно болни хора.Тези хора търсят спасение в лекарствата.Друга част в алкохола, наркотиците и какво ли още не. Но вместо да получават облекчение, те се объркват още повече и стигат до отчаяние, което ги подтиква да стигнат до самоубийство.

ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ЧОВЕК ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ОТ ТЕЗИ ОГОРЧЕНИЯ И ПРИТЕСНЕНИЯ Е ДА СЕ ДОВЕРИ И ОСЛАНЯ НА ВСЕВИШНИЯ АЛЛАХ.ТОВА СТАВА С ИБАДЕТ И ПО-ТОЧНО С НАМАЗ. ТОЙ ДАВА НА ДУШАТА СПОКОЙСТВИЕ И МИР,ЗАЩОТО ДУШАТА Е СЪЗДАДЕНА ЗА ИБАДЕТ-ДА СЛУЖИ НА СВОЯ СЪЗДАТЕЛ.ДУША, КОЯТО СТОИ ДАЛЕЧ ОТ ИБАДЕТА И НАМАЗА ОТ КОИТО СЕ НУЖДАЕ Е БОЛНА.ТАКАВА ДУША НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ИЗПИТА СПОКОЙСТВИЕ, ПРИ КАКВИТО И ДА Е ОБСТОЯТЕЛСТВА.

Дори и в моментите, когато иска да е щастлив човек е вътрешно неспокоен.Вярата и ибадета дават сила и подкрепа на човека и го правят издържлив, дори и при най-тежките болести.
За душа, която не разчита на Аллах с.т. и не се доверява на Него чрез ибадет и намаз, няма нито едно развлечение или нещо друго, което може да я дари с щастие.

НАМАЗА Е ПРИЧИНА ЧОВЕК ДА СЕ ПРЕЧИСТВА ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНО.
ТАКА СЪРЦАТА НИ И ДУШИТЕ НИ ЗАБЛЕСТЯВАТ, КОЕТО НИ ПРАВИ ДОСТОЙНИ ЗА ДЖЕННЕТА . АМИН !

Няма коментари:

Публикуване на коментар